stomatologie in timpul sarcinii

Ingrijirea orala si controale stomatologice recomandate in timpul sarcinii


Sarcina este o stare fiziologica dinamica, caracterizata de mai multe schimbari tranzitorii. O femeie insarcinata necesita sprijin pe tot parcursul sarcinii, cum ar fi monitorizarea sau interventia medicala, ingrijirile preventive si asistenta fizica si emotionala.

Gestionarea procedurilor dentare la pacientele insarcinate presupun o atentie deosebita. Exista anumite proceduri care se recomanda doar in anumite trimestre ale sarcinii, la fel cum exista si anumite contraindicatii referitoare la medicamentatie. Dentistii ar trebui sa incurajeze toate pacientele tinere sa solicite consiliere si examinare pentru sanatatea orala de indata ce afla ca sunt insarcinate si sa aplice principiile preventiei.

Modificarile hormonale din timpul sarcinii provoaca schimbari in corpul mamei, inclusiv in cavitatea bucala. O crestere a secretiei hormonilor sexuali feminini, a estrogenului si a progesteronului, este importanta pentru progresia normala a unei sarcini. Aceste schimbari pot presupune diverse dificultati in furnizarea ingrijirii dentare pentru gravide, insa se recomanda intotdeauna un control de specialitate daca situatia o impune.

Afectiunile orale care pot aparea in timpul sarcinii includ gingivita, cariile dentare, hiperestezia dentinara, modificarile salivare sau boala parodontala. Nivelul ridicat ale estrogenului care determina o permeabilitate capilara crescuta, predispune femeile insarcinate la gingivita. O buna igiena orala poate ajuta la prevenirea sau reducerea severitatii inflamatorii generate de hormoni. Este posibil ca gingivita in timpul sarcinii sa poata irita suficient gingiile pentru a face periajul si ingrijirea dentara de rutina inconfortabile sau dureroase, ceea ce poate duce chiar la o mobilitate a dintilor.

Sarcina nu provoaca boala parodontala, ci agraveaza o afectiune existenta. Desi este mai putin frecventa, se stie ca mobilitatea dentara poate creste in timpul unei sarcini tarzii.

Greata de dimineata este o problema comuna intalnita la femei la inceputul sarcinii, 66% dintre femeile insarcinate confruntandu-se cu aceasta. Acizii gastrici care sunt prezenti in varsaturi erodeaza smaltul pe suprafata interioara a dintilor, cel mai frecvent pe dintii din fata. Eroziunea smaltului poate fi controlata cu usurinta prin consilierea pacientilor sa-si clateasca bine gura dupa varsaturi cu o solutie care contine bicarbonat de sodiu. Bicarbonatul de sodiu eutralizeaza acizii si previne daunele cauzate de reziduurile de pe dinti. Programarile la stomatolog in prima parte a zilei ar trebui evitate.din acelasi motiv intre aproximativ a 5a saptamana pana la 8-12 saptamani.

Controale in sarcina

control stomatologic in sarcinaIdeal ar fi ca problemele dentare sa fie rezolvate inainte de sarcina pentru a reduce orice riscuri, insa consultatia si tratamentul dentar pot fi realizate in deplina siguranta si pe perioada sarcinii, in special in cel de-al doilea trimestru.

Igienizarea, periajul si detartrajul constituie cel mai indicat tratament profilactic pentru evitarea gingivitei si pentru mentinerea sanatatii cavitatii bucale.

Radiografiile de rutina ar trebui folosite selectiv si numai daca sunt necesare, exceptand primul trimestru de sarcina. S-a demonstrat ca expunerea la radiatii nu afecteaza fatul, cu atat mai mult cu cat tehnica si aparatura evoluata de radiologie administreaza astazi o doza de radiatii mult mai scazuta decat in trecut.

Se recomada evitarea sau amanarea tratamentelor de albire a dinților, lucrările de tipul coroanelor dentare sau implantul dentar.

Medicamentele in timpul sarcinii

Anestezicele si analgezicele se administreaza numai cu acordul medicului obstetrician si numai daca este absolut necesar.

Antibioticele pot fi indicate in aceasta perioada, insa doar daca este nevoie (aparitia unor infectii) si numai anumite antibiotice care sunt agreate.

Concluzii

Pe parcursul sarcinii trebuie respectate o igienă corecta, o dieta corespunzatoare si o colaborare stransă cu medicul stomatolog pentru evitarea unor probleme sau situatii neplacute, deoarece un esec in tratarea problemelor de aceasta natura afecteaza sanatatea mamei si a copilului nenascut. Intelegerea de catre specialisti a schimbarilor fiziologice care stau la baza sarcinii contribuie la dezvoltarea planului de tratament si la furnizarea asistentei medicale, nutritionale si dentare necesare, precum si pregatirea profesionistilor pentru consilierea pacientelor gravide.